Home Nyheter Idag inleds handeln med Enorama Pharma på First North

Idag inleds handeln med Enorama Pharma på First North

Idag inleds handeln med Enorama Pharma på First North

10 juni, 2016

Med nytt kapital i ryggen fortsätter läkemedelsbolaget Enorama Pharma med förberedelserna att kommersialisera bolagets egenutvecklade nikotintuggummi. Fokus är att få till stånd fler avtal med nya läkemedelsdistributörer inför den marknadslansering som är planerad till 2018. Fredag den 10 juni marknadsnoterades bolaget på Nasdaq First North och nedan kan ses en webbsänd intervju med bolaget från introduktionsdagen.

YouTube video

– De nya finansiella resurserna har gjort att vi kan utöka marknadsorganisationen, vilket kommer att stärka vår position, säger Mats Rönngard, som är vd för Enorama Pharma.
I april tog bolaget i hård konkurrens med många andra life science-bolag in 11,1 miljoner kronor i en nyemission. Därtill har bolaget tecknat ett nytt lån om 5 miljoner kronor, och kapitaltillskottet gör att processen mot en marknadslansering fortsätter enligt den ursprungliga planen. Idag noterades Enoramas aktie på Nasdaq First North, vilket vd Mats Rönngard menar klart förbättrar bolagets framtida finansieringsmöjligheter.
– Under nästa år är vi är närmare en lansering av produkten. Detta gör att vi då sannolikt kan ta in mer kapital till bättre villkor för befintliga aktieägare, säger Mats Rönngard.
Enorama har redan tecknat avtal med en distributör som ska sälja bolagets nikotintuggummi till apotekskedjor i Europa. Arbetet är nu inriktat på att nå fler avtal i syfte att ha en så stor marknadstäckning som möjligt när det är dags för marknadslansering.
Ny strategi för en ny produkt
Enorama har utvecklat en ny typ av nikotintuggummi, där såväl själva tuggummit som marknadsstrategin särskiljer sig från vad som tidigare finns på marknaden. Tuggummit är tillverkat enligt metoden compressed gum, vilket både är en mer kostnadseffektiv produktion samt ger ett mer smakrikt tuggummi.
– Vi gör ett nikotintuggummi som rökare verkligen vill använda, säger Rönngard, som poängterar att nikotintuggmmin numera har en annan funktion än tidigare.
– Nikotintuggummin används i allt högre utsträckning när det av olika anledningar inte är möjligt eller tillåtet att röka. Det innebär att tuggummit blir ett tillfälligt substitut för cigaretter, fortsätter Rönngard, som tillägger att det fortfarande också är ett hjälpmedel för de som försöker sluta röka. Det är i skenet av denna nya trend som Enorama utvecklat, och inom kort lanserar, det nya nikotintuggummit. 
Men bolaget har också en annan strategi när det gäller hur produkten ska marknadsföras. Strategin är Private Label, och innebär att bolagets återförsäljare, till exempel apotekskedjor eller dagligvaruhandelskedjor, säljer varan under eget varumärke. Enligt Mats Rönngard är det betydligt kostnadseffektivare att sälja tuggummit som Private Label, jämfört med om bolaget skulle jobba med att bygga upp ett eget varumärke.
Stor och växande marknad
Enorama räknar med att alla tester för tuggummit ska vara klara under innevarande år. Ett godkännande från Läkemedelsverket förväntas under 2018. Därefter sker marknadslanseringen. Även om den primära marknaden under det första året utgöras av Europa så är ambitionen att tuggummit i framtiden ska säljas i både Nordamerika och på den snabbväxande marknaden i Asien.
Den globala marknaden för rökavvänjningsprodukter uppgår till 1,6 miljarder dollar. Marknaden för nikotintuggummin specifikt utgör omkring hälften av den summan. Den globala marknaden växer dessutom med cirka 2 procent om året, bland annat till följd av många länders allt strängare restriktioner kring rökning.
– På produktnivå fungerar allting. Nu är vårt fokus på marknaden, säger Mats Rönngard.
Enorama noterades på Nasdaq First North idag fredag 10 juni. Kortnamn är ERMA.
BioStock har genomfört en uppdragsanalys av Enorama som du kan läsa här.
Du kan även läsa mer om Enorama på bolagets hemsida som du hittar här.
 
Denna artikel publiceras i samarbete med Investerarbrevet. Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå analyser och nyheter direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!

appstoreknapp
googleplayknapp


 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev