Home Nyheter Kraftfull antikropp ger nya möjligheter att stoppa HIV

Kraftfull antikropp ger nya möjligheter att stoppa HIV

Kraftfull antikropp ger nya möjligheter att stoppa HIV

27 maj, 2016

Ett forskarteam vid amerikanska National Institutes of Health har presenterat nya spännande forskningsrön där man har funnit en möjlig svag punkt i HIV-viruset. Med hjälp av en särskilt stark antikropp tagen från blodet hos en HIV-infekterad patient har man kunnat förhindra viruset från att spridas till fler celler.
De nya fynden har potential att ligga till grund för utveckling av ett nytt vaccin som skulle kunna minska spridningen av sjukdomen HIV samt göra de som vaccineras immuna eller symptomfria. Utmaningen blir nu att få kroppen att släppa ifrån sig den antikropp kallad kallad VRC34.01 som binder med viruset.
Sedan de första observerade fallen av HIV kunde konstateras år 1981, har åtskillig möda lagts på att hitta en lösning för att besegra sjukdomen. Innan effektiva bromsmediciner kunde erbjudas patienterna tycktes sjukdomen vara pandemisk då allt fler människor drabbades under de första årens snabba spridning. Obehandlad HIV leder oftast till AIDS, human immunodeficiency virus, vår tids kanske allra mest stigmatiserande sjukdom.
Forskarna har funnit virusets svaga punkt
Forskarna vid NIH har funnit att den s.k fusionspeptiden – en enkel struktur om endast åtta aminosyror – utgör en svag punkt i själva HIV-viruset. I fusionspeptiden möter viruset cellens “väktare”, den aktuella antikroppen VRC34.01, varpå viruset förhindras att fästa mot och infektera den friska cellen.
Upptäckten av detta fascinerande fenomen gjordes på molekylär nivå genom en kristallisation under bindningsprocessen. Forskarna hoppas nu att detta utgör den perfekta försvarsmekanismen då HIV-viruset inte tycks kunna eliminera dess verkan eller “gömma undan” funktionen.
Utmaningar kvarstår
Utmaningen blir nu alltså att få kroppen att släppa ifrån sig antikroppen genom en antigen som stimulerar frisättningen av antikroppen. Problemet är att antikropparna utför sitt arbete utanför och mellan cellerna, vilket innebär att de kan stoppa virus från att komma in, men när genetiskt material väl har tagit sig in i en cell, så blir det kvar där. Detta faktum förklarar också varför ett vaccin inte skulle kunna hjälpa de som redan har konstaterad AIDS – däremot skulle det kunna förhindra viruset från att spridas och gå från HIV till fullt utvecklad AIDS.
HIV-viruset är känt för sin notoriska förmåga att utveckla svar till nya läkemedel genom att modifiera sig för att överleva, men möjligheten att designa ett nytt vaccin utifrån VRC34.01 kan visa sig vara den bästa lösningen hittills.
Ett abstract av studien går att läsa här.


biostockappenFå analyser och nyheter direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!

appstoreknapp
googleplayknapp


 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev