Home Nyheter Finansdoldis gör miljarddonation till lungcancerforskningen

Finansdoldis gör miljarddonation till lungcancerforskningen

Finansdoldis gör miljarddonation till lungcancerforskningen

11 maj, 2016

Affärsmannen Bengt Sjöberg som främst byggt upp sin förmögenhet genom bland annat företag inom transportsektorn i Asien, drabbades för fyra månader sedan av lungcancer. Han har nu bildat en stiftelse, Sjöbergstiftelsen, vars syfte är att framförallt stödja lungcancerforskningen. 

Bengt Sjöberg donerar 2 miljarder.
Bengt Sjöberg donerar 2 miljarder till cancerforskning.

Stiftelsen skall i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien dela ut ett pris varje år till en cancerforskare eller forskargrupp. Priset är på en miljon dollar, drygt åtta miljoner kronor. Dessutom ska ytterligare ett antal miljoner kronor delas ut varje år till forskning för att utveckla behandlingsmetoder inom cancer.

Bengt Sjöberg, 66 år och boendes i Hong Kong, hoppas med donationen kunna göra skillnad för cancerforskningen och den behandlingsvård som möter cancerpatienter idag.

– Jag har under flera år haft intentionen att bilda någon form av stiftelse för att ge tillbaka till samhället av det kapital jag samlat ihop under min livstid. Min tanke är att stiftelsen främst ska inrikta sig på cancerforskning, men om man i framtiden löser cancerns gåta vill jag att stiftelsen ska kunna bidra till annan medicinsk forskning och även till forskning inom miljöområdet. Jag vill att de forskningsinsatser som jag bidrar till ska vara så kliniskt inriktade som möjligt, för att snabbt kunna appliceras. Min förhoppning är att stiftelsen ska bidra till en delvis ny syn på behandling av cancer, där man är lika öppen för att utvärdera både konventionella och okonventionella behandlingsmetoder, likväl som en kombination av dom båda, säger Bengt Sjöberg.

– Siffrorna för överlevnad idag inom svensk lungcancervård är nedslående och om jag kan vara med och hjälpa ett antal människor till bättre livskvalitet och längre överlevnad är det värt varenda krona, fortsätter han.

Stiftelsen kommer årligen att dela ut Sjöbergpriset till en framstående cancerforskare eller grupp av cancerforskare. Priset kommer att delas ut i nära samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien och prissumman är i dagens läge bestämd att omfatta en miljon dollar, varav merparten är öronmärkt för fortsatt forskning.

Utöver Sjöbergpriset uppskattas stiftelsen kunna dela ut 60 till 70 miljoner kronor om året och redan idag hålls diskussioner med Karolinska Institutet i Stockholm om ett nytt cancercenter. Bengt Sjöberg hoppas att stiftelsens pengar ska kunna börja tas i bruk redan under 2016.

– Jag är affärsman och har ägnat mitt liv åt att bygga företag, men det här är det mest givande jag ägnat mig åt  och jag vill se resultat så snart som möjligt, avslutar Bengt Sjöberg.

Läs mer om detta på Kungliga Vetenskapsakademiens hemsida som du hittar här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev