Home Nyheter Intervju: "Xintela är ett bolag med extremt stark projektportfölj"

Intervju: "Xintela är ett bolag med extremt stark projektportfölj"

Intervju: "Xintela är ett bolag med extremt stark projektportfölj"

23 mars, 2016

Sven Kili är styrelseledamot i Xintela, samt vice vd och utvecklingschef för genterapiavdelningen inom läkemedelsjätten GlaxoSmithKline. Här berättar han i en intervju med nyhetsbyrån Direkt om sin roll i Xintela och hur han ser på bolagets framtidsutsikter inom regenerativ medicin, ett snabbt växande område som globalt värderas till tiotals miljarder dollar. 
I intervjun utvecklar Sven Kili också sina tankar kring Xinmark, den teknologi för identifikation och kvalitetssäkring av stamceller som han menar ger Xintela unika fördelar gentemot alla övriga bolag i världen inom regenerativ medicin.
– Att exakt kunna identifiera och kvalitetssäkra egenskaperna hos stamceller som odlas fram i labb, och med hjälp av den här tekniken kunna förutse vilken effekt och funktion de kommer att ha i patienter, det är något som inget annat bolag tidigare lyckats med, säger Sven Kili i intervjun.
Sven Kili är en auktoritet med över 15 års erfarenhet inom cellterapiområdet och har bland annat varit med om att utveckla den allra första kombinerade cellterapin för broskskador, vilket ett av Xintelas huvudsakliga verksamhetsområden. Med sin bakgrund och genom sin nuvarande position vid läkemedelsjätten GlaxoSmithKline anser han sig ha god översikt över den internationella utvecklingen på cellterapimarknaden.
– När Evy Lundgren-Åkerlund kom till mig och förklarade hur Xintelas teknologi fungerar blev jag extremt intresserad. Detta är första gången någon med hjälp av en teknologi har kunnat förutspå det kliniska resultatet av cellterapi, det är något helt unikt. Inget annat bolag har lyckats med detta, och jag ser det som en enorm fördel i det fortsatta arbetet.
Sven Kili beskriver i intervjun också hur intresset för Xintelas forskning har ökat dramatiskt under de två år han suttit i bolagets styrelse:
– Tidigare fick Evy Lundgren-Åkerlund söka upp andra för att berätta om sin forskning, men nu kommer folk till henne för att få veta mer. Inom detta specifika fält av regenerativ medicin och cellterapi ses Xintela som en verklig “rising star” och är ett bolag med extremt stark projektportfölj. 
Bland kommande viktiga milstolpar för Xintela nämner Sven Kili bland annat att man inom några veckor kommer att initiera en studie med hästar avseende broskskador, där man hoppas kunna presentera starka data innan året är slut.
– Vi håller också på att identifiera ett antal intressanta samarbetspartners och kommer att presentera flera nya samarbeten inom kort, det är otroligt mycket på gång. Aktieägarna bör känna sig stolta över Xintela, ett svenskt bolag med briljant teknologi som kommer att gå mycket långt. Jag är säker på att vi kommer att få se Xintela i internationell press inom en snar framtid, avslutar Sven Kili, styrelseledamot i Xintela.
Intervjun med Sven Kili, som är på engelska, kan ses i sin helhet genom att klicka på bilden ovan eller här.
BioStocks analys av Xintela från februari går att läsa här.
Mer om Xintela på bolagets hemsida hittar du här.
 
Texten är författad av BioStocks redaktion. Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev