Home Nyheter Trendbrott: Färre svenska biotech- och medicinbolag börsnoteras

Trendbrott: Färre svenska biotech- och medicinbolag börsnoteras

Trendbrott: Färre svenska biotech- och medicinbolag börsnoteras

8 februari, 2016

Förra året genomfördes mer än 30 börsintroduktioner inom medicin- och bioteknikföretagssektorn. Ett tydligt trendbrott anas nu då nynoteringarna för 2016 ser ut att bli betydligt färre, ett faktum som mycket väl kan komma att gynna de bolag som sticker ut hakan under året.
2015 var ett riktigt peak-år för börsintroduktioner inom bioteknik och medicin, då inte mindre än 34 bolag inom sektorn noterades på de tre mest populära listorna Aktietorget, First North och Nasdaqs small cap-lista. Tre år tidigare låg siffran på endast 7 genomförda noteringar. Antalet har därefter ökat stadigt varje år, men 2016 ser ut att bli en vändpunkt. Efter att Xbrane Biopharma gjorde sitt intåg på First North nyligen återstår i skrivande stund hittills i år endast tre officiellt planerade noteringar av bolag inom denna sektor: Invent Medic, Xintela och Frisq Holding (tidigare Medweb). En snabb översikt över de senaste årens utveckling pekar på ett tydligt trendbrott:
Börsnoteringar inom bioteknik/läkemedelssektorn
2016: ?
2015: 34 st

2014: 21 st
2013: 12 st
2012: 7 st

Det rådande bistra börsklimatet kan naturligtvis vara en anledning att färre bolag än tidigare törs ta steget mot notering. En allmän nedgång i antalet noteringar kan samtidig vara något som gynnar de bolag som vågar sticka ut hakan – speciellt bolag med intressanta projekt i utvecklingspipelinen och bra grundförutsättningar som en stark ledning, bra samarbetspartners och en solid patentportfölj, kan locka till huggsexa bland investerarna när det är dags för notering på börsen.
Ett spännande bolag som går mot notering i vår är Xintela. som utvecklar läkemedel och behandlingar inom regenerativ medicin (artros) och hjärncancer (gliablastom). Under den gångna veckan har bolagets grundare och vd Evy Lungren-Åkerlund mött ett stort intresse vid flera investerarträffar runt om i landet och under måndagkvällen presenterar bolaget på en fullsatt investerarkväll på Feminvest i Stockholm – en presentation som också direktsänds via webben.
För att se presentationen som webbsänds idag måndag 8 februari klockan 18:30, klicka här.
För att läsa mer om Xintela på deras hemsida, klicka här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev