Home Nyheter Oasmia närmar sig EU-kommersialisering

Oasmia närmar sig EU-kommersialisering

Oasmia närmar sig EU-kommersialisering

8 februari, 2016

Det svenska läkemedelsbolaget Oasmia Pharmaceutical meddelade idag att man ansökt om marknadsföringstillstånd hos den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för sitt cancerläkemedel Apealea. Ansökan gäller behandling av epitelial äggstockscancer i kombination med karboplatin. Produkten blev i april 2015 godkänd för behandling av äggstockscancer i Ryssland.
– Efter ett godkännande förväntar vi oss att Apealea ska kunna ta en bit av marknaden för cytostatika i EU, som för närvarande uppgår till över fem miljarder Euro årligen, säger Osamias styrelseordförande Julian Aleksov.
Apealea har i studier visat likvärdig effektivitet som befintliga standardbehandlingar (Taxol i kombination med karboplatin), men kan även mäta sig med Abraxane från Celgene. Apealea ger möjligheter till signifikanta fördelar, som högre tillåten dos och kortare infusionstid. Då Oasmias läkemedel liksom Celgenes är är fritt från Cremophor EL behöver finns heller inget behov av förmedicinering, vilket krävs vid standardbehandling idag.
Bortsett från Celgenes Abraxane är Oasmias Apealea det enda läkemedlet med paklitaxel som kan ges i högre doser. För Oasmia kan ett godkännande från EMA innebära ett stort genombrott. Celgenes nettointäkter för Abraxane beräknas öka för tredje året i rad och 2015 landa på cirka 1 miljard USD (759 miljoner USD för 2013 resp 979 miljoner USD 2014).
Oasmia, som verkar inom såväl humanmedicin som veterinärmedicin, deltar denna vecka på två konferenser i New York: imorgon tisdag 9 feb på BIO CEO & Investor Conference på Waldorf Astoria i New York, samt dagen därpå vid Source Capital Groups Disruptive Growth & Healthcare Conference på Convene Conference Center, New York.
Läs mer på bolagets hemsida som du hittar här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev