Home Nyheter Nyligen FDA-godkända läkemedlen som säljer för miljarder

Nyligen FDA-godkända läkemedlen som säljer för miljarder

Nyligen FDA-godkända läkemedlen som säljer för miljarder

1 februari, 2016

Amerikanska läkemedelsverket (FDA) godkände under 2014 ett rekordstort antal nya läkemedel, varav en dryg handfull – alla från olika läkemedelsbolag – med potential att nå blockbuster-status med mer än 1 miljard USD i årlig försäljning under de kommande åren fram till 2019.
Bland de 50 nya läkemedel som godkändes av FDA under 2014 fanns sex stycken blivande storsäljare som tillsammans beräknas bidra till att driva upp den totala globala läkemedelsförsäljningen till nära tusen miljarder dollar till år 2020. Det visar rapporten EvaluatePharma från amerikanska Evaluate Group. En av de nyligen marknadsgodkända guldklimparna är Bristol-Myers Squibbs cancerpreparat Opdivo som förväntats nå nära 4,3 miljarder USD i försäljning år 2019, och som inledde starkt med att nå hela 2,1 miljarder USD i försäljning under sitt första kvartal på marknaden i början av 2015.
Bidragande orsaker till den växande totala läkemedelsförsäljningen är enligt rapporten från Evaluate Group dels ökande produktivitet på forsknings- och utvecklingsområdet inom läkemedelsindustrin, dels att det görs allt fler banbrytande genombrott liknande de som gjorts med att ta fram nya botemedel mot Hepatit C. Två av de nya läkemedel som förutspås bli mest inkomstbringande de kommande åren är just nya behandlingar mot Hepatit C .
Här är listan över de sex nya läkemedel som beräknas nå en årlig försäljning om 1 miljard USD eller mer till 2019:
1. Opdivo (Bristol-Myers Squibbs)
Lungcancer – försäljningsprognos 4,3 miljarder USD/år
2. Harvoni (Gilead Sciences)
Hepatit C – försäljningsprognos 3,86 miljarder USD/år
3. Keytruda (Merck)
Hudcancer – försäljningsprognos 2,65 miljarder USD/år
4. Viekira Pak (AbbVie)
Hepatit C – försäljningsprognos 1,29 miljarder USD/år
5. Otezla (Celgene)
Autoimmuna sjukdomar – försäljningsprognos 1,14 miljarder USD/år
6. Ofev (Boehringer Ingelheim)
Idiopatisk lungfibros – försäljningsprognos 1,09 miljarder USD/år

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev