Home Nyheter Forskarteam rapporterar genombrott inom immunterapi mot cancer

Forskarteam rapporterar genombrott inom immunterapi mot cancer

Forskarteam rapporterar genombrott inom immunterapi mot cancer

17 februari, 2016

Ett internationellt team av forskare har presenterat hittills oöverträffade studieresultat vid behandling med patienters egna T-celler, eller immunceller, mot cancer. I en studie blev hela 94 procent av de behandlade patienterna med långt framskriden akut leukemi helt symptomfria. 
Två studier har genomförts, en med 35 patienter där 94 procent av de medverkande blev helt symptomfria från svår leukemi och en studie med 40 deltagare med andra former av blodcancer där mer än 80 procent rapporterats ha svarat väl på behandlingen och över hälften blivit symptomfria.
Den aktuella T-cellsbehandlingen man genomfört i studierna är en form av immunterapi som enkelt uttryckt går ut på att ta patientens egna T-celler, de vita blodkroppar som ingår i kroppens immunförsvar, och programmera om dem till att specifikt attackera tumörceller – i princip skapar man en form av individuellt skräddarsytt cancervaccin.

StanleyRiddell
Professor Stanley Riddell vid Fred Hutchinson Cancer Research Centre.

Stanley Riddell är immunterapiforskare vid ansedda Fred Hutchinson Cancer Research Centre i Seattle och en av medlemmarna i forskarteamet bakom de framgångsrika studierna. Hans kommentar när man presenterade studieresultaten vid konferensen The American Association for the Advancement of Science (AAAS 2016) i Washington under helgen:
– Detta är ärligt talat medicinsk historia. Att se en sådan dramatiskt positiv respons hos mycket långt framskridna patienter med tumörer som är resistenta mot höga doser av konventionella cellgifter, i labbet och i kliniska studier, har inte hänt tidigare.
Immunterapi har varit “hett” inom cancerforskningen under många år, men studier med den nya T-cellsbehandlingen på människa har p.g.a. dess experimentella natur begränsats till patienter som inte längre svarar på annan behandling, och som endast har månader kvar att leva. Om de studieresultat som nu presenterats visar sig vara representativa kan det betyda revolutionerande nya möjligheter att effektivt behandla patienter med långt framskridna och icke-responderande tumörsjukdomar. Enligt professor Stanley Riddell har de forskningsframsteg man gjort på sikt leda till en helt ny standard för cancerbehandling.
– Att kombinera genterapi med syntetisk biologi och cellulär biologi på det här sättet ger oss möjligheter som kan leda till en helt ny sorts behandlingar, med potential att förändra cancervården i grunden.
Forskargruppen, där förutom Stanley Riddell från Fred Hutchinson Cancer Research Centre även professor Dirk Busch från Münchens Tekniska Universitet och professor Chiara Boning från San Raffaele-institutet i Italien ingår, har lämnat in sina resultat för publicering och förväntar sig att de kommer att publiceras under året – först ska de dock granskas av andra forskare i en s.k. peer-review.
Forskarteamet med Riddell i spetsen arbetar under tiden vidare med att applicera sin T-cellsterapi på en bredare palett av cancersjukdomar, utöver blodcancer, och man vill även studera hur länge de positiva effekterna av behandlingen håller i sig hos patienterna innan man går vidare med mer omfattande studier.
Läs mer på Fred Hutchinson Cancer Research Centres hemsida som du hittar här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev