Home Analyser BioStock analys: Xintela

BioStock analys: Xintela

BioStock analys: Xintela

15 februari, 2016

Xintelas projektportfolio

ledskada
Idrottsrelaterade ledskador kan leda till artros.

Akuta ledskador – idrottsrelaterade skador orsakade av trauma
Broskskador kan vara mycket smärtsamma och funktionshindrande och leder ofta till fortsatt broskförslitning samt tidig utveckling av artros. Den vanligaste orsaken till ledbroskskador på hyalint brosk är trauma, ofta i samband med utövande av sport. En omfattande registerstudie som genomförts i Tyskland visade att nästan 40 procent av alla patienters sportrelaterade skador var knärelaterade och att 10 procent av dessa klassades som skador på brosket. Studien visade att sett till antal patienter stod fotboll och skidåkning för flest skador, men squash och amerikansk fotboll stod för ett högre procentuellt antal i förhållande till antalet aktiva sportutövare i Tyskland. År 2006 publicerade tidskriften Journal of Orthopaedic Trauma en studie som konkluderade att ungefär 12 procent av all symptomatisk artros kan härledas till post-traumatiska fall av artros i höfter, knän och vrister.
Tidig artros – stort behov av nya detektionsmetoder och behandlingar
Artros innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket som leder till bristande funktion i leden. Ofta börjar artrosen i en led, men den kan också starta på flera ställen samtidigt. Artros medför stelhet i den sjuka leden, minskad rörlighet och smärta. Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige och det beräknas att ungefär 7-800 000 personer i Sverige har artros. Vanligast är fingerledsartros men sjukdomen drabbar även tår, käkled, axlar, knän, höfter och rygg. En stor studie i tidskriften Lancet  har uppskattat att cirka 250 miljoner personer världen över lever med knäartros och att den formen står för 83% av den totala samhällsbördan som artros orsakar.
Detta är en svåråtkomlig patientgrupp och om det vore möjligt att detektera artrosen i ett tidigt skede skulle mer effektiv behandling kunna sättas in innan större strukturella skador har skett. Xintela har därför valt att inrikta sin regenerativa terapi på patienter med både traumatiska ledbroskskador och tidig artros.
Effektiva behandlingsmetoder saknas
Det finns idag ingen behandling som kan stoppa artrosutvecklingen, och det saknas effektiva terapier för att behandla själva problemet – d.v.s. för att reparera brosket och därmed återställa ledens funktion. Majoriteten av de befintliga behandlingsalternativen är idag istället inriktade på att hantera symptomen där olika smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel är högst prioriterade. Behandlingen skiljer sig mellan olika länder men inriktas generellt på att lindra smärtan och förbättra muskelfunktionen. Vid svårare besvär används ibland lokala injektioner med anti-inflammatorisk kortison eller ledsmörjande hyaluronan i knät. Ledprotesoperation är det enda alternativ som kvarstår om andra behandlingar inte fungerar.
Ledbroskvävnad har dålig läkningsförmåga
Broskets förmåga till läkning är begränsad då det till skillnad från annan bindväv inte innehåller blodkärl. Skador i brosket läker därför inte spontant och leder istället ofta till fortsatt nedbrytning av ledbrosket.
Metoder för att återskapa brosk
Idag existerar några olika metoder för att reparera broskskador genom att man tillför celler till det skadade området med syfte att starta reparativa processer:

Mikrofrakturering: små hål görs i benet för att åstadkomma en blödning i det skadade området som tillför de celler som ska reparera brosket.

Mosaikplastik: brosk tas från en annan plats i knät och flyttas till det skadade området. Även donerad vävnad från andra patienter kan förekomma.

Brosk- eller stamcellstransplantation: celler skördas från patientens ledbrosk eller från patientens stamceller, alternativt från donerade  stamceller, och förökas i odling för att sedan transplanteras till det skadade området.

Nackdelar med befintliga metoder
Ledande svenska kliniker anser att bra evidens för val av metod fortfarande saknas. Mikrofrakturering är ett tekniskt enkelt ingrepp till låg kostnad och väljs ofta som förstahandsbehandling vid mindre skador. Nackdelen är att reparationsvävnaden har en fibrös karaktär som inte har samma stötdämpande egenskaper som hyalint brosk är av låg kvalitet och och har därför har låg hållbarhet.
Mosaikplastik har nackdelar kopplade till dess tillgång och risk att överföra sjukdomar mellan individer. Liknande nackdelar kan anses finnas för celltransplantationer, men det skall understrykas att transplantation av patientens egna broskceller har tillämpats i över 25 år.
Metoden att använda broskceller från samma patient kräver dock två kirurgiska ingrepp, den är dyr och broskcellerna riskerar att tappar ofta sin broskcellskaraktär när de odlas. Det finns också en risk att andra celler som fibroblaster kontaminerar broskcellspreparationerna vilket leder till sämre kvalitet av reparationsvävnaden.
Det finns således ett stort medicinskt behov hos patienter med broskskador av enkla och effektiva behandlingar som återskapar ledens funktion.

Xintelas behandling av broskskador och tidig artros

ledinjektion
Enkel och kostnadseffektiv behandling genom injektion ger Xintela konkurrensfördelar.

Xintela utvecklar stamcellsbaserade produkter för behandling av traumatiska broskskador samt för patienter i ett tidigt stadium av artros. Produkten använder donerade stamceller som selekteras fram med hjälp av bolagets analytiska test XACT. Cellerna odlas, expanderas och förvaras sedan nedfrysta. Produkten ska kunna injiceras lokalt in i den skadade leden eller transplanteras tillsammans med en kliniskt anpassad gel.
Konkurrensfördelar
Jämfört med idag tillgängliga metoder som kirurgi eller cellterapi med patientegna (autologa) broskceller är Xintelas cellterapi med donerade (allogena) stamceller en betydligt mer kostnadseffektiv lösning. Andra aspekter som gör Xintelas produkt konkurrenskraftig är att Xintelas produkt är tänkt att injiceras direkt i den skadade leden vilket är ett betydligt enklare ingrepp för patienterna än kirurgi. Man är heller inte beroende av tillgång till patienters egna celler. Viktigast är kanske dock att befintliga cellterapier för broskskador har svårt att möta allt striktare krav från myndigheterna. Xintelas metod löser detta problem genom att man med bolagets markörteknologi kan identifiera, selektera och kvalitetssäkra de stamceller som ska användas för broskreparation.
Marknadspotential och värde – broskskada och artros
Globalt lider mer än ca 250 miljoner människor av artros, varav ca 12 procent p.g.a. traumatisk broskskada. Sjukdomen förväntas öka markant i takt med att befolkningen blir äldre och mer överviktig. Det globala marknaden för artrosläkemedel uppskattas växa till 50 miljarder SEK år 2018 enligt en rapport från Global Data 2014. När produkter som behandlar själva skadan blir tillgängliga förväntas marknaden dessutom att öka kraftigt. Bara i USA ligger kostnaderna för artros på närmare 200 miljarder USD per år.
Prissättningen för Xintelas framtida behandling är osäker men bör bli klart konkurrenskraftig då ett kirurgiskt ingrepp idag kostar mellan 150 000-400 000 SEK.
I värderingen av detta projekt har vi antagit att Xintela licensierar ut produkten till ett större läkemedelsbolag senast innan starten av fas III-studier till en royalty på framtida försäljning om 10 procent. Vi har även estimerat att licenstagaren når en marknadspenetration om 10 procent. Vi har inte inräknat något värde för eventuella förskottsbetalningar, s.k upfront, eller intäkter vid uppnådda milstolpar – även om sådana är vanliga och kan vara på betydande belopp. Vårt riskvägda nuvärde, SOTP, för denna produkt uppgår till 3,10 kr/aktie efter full aktieutspädning i pågående emission.
 

horserace

Stamcellsprodukt för behandling av broskskador hos hästar

Genom att använda hästar i det prekliniska utvecklingsprogrammet kan Xintela förbereda inför kommande kliniska studier i människa. Samtidigt avser man att utveckla en stamcellsbehandling för ledbroskskador hos hästar som kan ge tidiga intäkter och dessutom har en snabbare väg till marknad. Broskskador hos hästar är mycket vanliga och ofta träningsrelaterade hos tävlingshästar. På samma sätt som hos professionella idrottsutövare medför dessa skador smärta, nedsatt funktion och frånvaro från tävlingar, vilket i sin tur innebär ekonomiska förluster för hästägarna. Inom den globala professionella galopp- och trav verksamheten köps veterinär och behandlingar för mycket stora belopp årligen.
Marknadspotential och värde – ledbroskbehandling hästar
Xintela uppskattar själva marknadspotentialen för en stamcellsprodukt för ledbroskskador hos travhästar till över 200 miljoner SEK på de tre största europeiska marknaderna Sverige, Frankrike och Italien. Om vi även räknar in tävlingshästar inom galopp samt marknaden i USA så kan den årliga marknadspotentialen uppgå till över 500 miljoner SEK.
BioStocks bedömning är att det borde finnas goda möjligheter att inom några år renodla verksamheten och lägga produktutvecklingen som avser affärsområdet hästar/veterinärmedicin i ett separat bolag och dela ut bolaget till sina aktieägare, t.ex. via ett Lex Asea-förfarande. Detta är normalt fördelaktigt för bolagets ägare och kan bli en framtida trigger. Utöver ovan tänkta scenario så har vi i värderingen av detta projekt räknat med en tidig försäljning eller utlicensiering av projektet till en lämplig tagare som kan slutföra tester och marknadsförberedelser och ta produkten till marknad i Europa och USA. Vi har räknat med en royalty till Xintela om 20 procent. Vi har inte räknat in några andra avtalsintäkter. Denna produkt bedömer vi har kortast tid till marknad. Vårt riskvägda nuvärde, SOTP, för denna produkt uppgår till 1,80 kr/aktie efter full aktieutspädning i den pågående emissionen. 

XACT kvalitetstest

Xintela har kommunicerat att det analytiska testet XACT, som bygger på specifika antikroppar som binder till biomarkörerna α10β1-integrin och α11β1-integrin, kommer att valideras under 2016. Idag används testet för att kvalitetssäkra metoder och celler i det egna utvecklingsarbetet av bolagets allogena stamcellsprodukt men utvärderas också i ett redan etablerat samarbete, med ett bolag som har en cellterapiprodukt baserat på autologa (patientegna) broskceller. Samarbeten som detta är en möjlighet för bolaget att generera tidiga intäkter, vilket också redan har skett. Xintela har dock ännu inte gått ut med några beräkningar avseende möjlig försäljningspotential för XACT.

Behandling av hjärntumörstypen glioblastom

glioblastom
Glioblastom är en aggressiv hjärntumör med hög dödlighet.

Inom cancerområdet använder Xintela sin XINMARK-teknologi för att utveckla en metod för att behandla hjärntumören glioblastom med terapeutiska antikroppar. Glioblastom är den vanligaste formen av hjärntumörer hos vuxna. Den är mycket aggressiv och leder till kort överlevnadstid, med befintlig behandling är den genomsnittliga överlevnadstiden efter diagnos endast 15 månader. Xintela har upptäckt att celler i tumörvävnad uttrycker bolagets markör på cellytan. Studier pågår både in vitro och in vivo, för att utvärdera Xintelas målsökande antikroppar som binder till glioblastomceller och hämmar dessa celler för att bromsa tumörens tillväxt.
Marknadspotential och värde – glioblastom
En ny och effektivare behandling som förlänger medelöverlevnaden hos glioblastompatienter, om så med bara några månader skulle ha mycket stor marknadspotential. Baserat på rapporten Global Data 2015 beräknas marknadsvärdet för behandling av glioblastom till ca 28 miljarder SEK 2024, och förväntas öka när bättre behandling finns att tillgå.
Xintelas utvecklingsprojekt för hjärntumören glioblastom är den kandidat som BioStock ser har störst chans att nå ett betydande licensavtal redan i tidigt utvecklingsskede. Detta främst baserat på den globala trenden och volymerna för affärer inom cancerområdet.
BioStocks bedömning är att detta projekt har störst möjlighet att kunna utmynna i en stor licensaffär redan i relativt tidiga utvecklingsskeden. Enbart prekliniska data kan räcka för att få till en bra affär med ett större läkemedelsbolag. Vi har i vår värdering endast räknat med framtida royaltyintäkter för en produkt på marknad och inte tagit med några andra eventuella intäkter i form av förskottsbetalningar eller intäkter vid uppnådda milstolpar. Vi har räknat med en royalty till Xintela om 10 procent av en framtida försäljning, baserad på en 10 procentig marknadspenetration. Vårt riskvägda nuvärde, SOTP, för projektet uppgår då till 1,30 kr/aktie efter full aktieutspädning i pågående emission.

Sammanställning SOTP-Värde

 
Indikation
Ej riskvägt SOTP/aktie Riskvägt SOTP/aktie Nuvärde SOTP/aktie
Broskskador och tidig artros 139 kr 9,7 kr 3,1 kr
Broskskador Hästar 7 kr 2,8 kr 1,8 kr
Hjärncancer / Glioblastom 65 kr 4,2 kr 1,3 kr
XACT Analytiskt test Ej kalkylerat
SUMMA 211 kr 16,7 kr 6,2 kr

 
Disclaimer – uppdragsanalys
Detta är en uppdragsanalys utförd av BioStock i samarbete med vår analyspartner Monocl Strategy Services. BioStocks ersättning för uppdragsanalysen har bestämts på förhand och ersättningen är oavhängig från det innehåll som presenteras i analysen. BioStocks analytiker äger aktier i Xintela. Marknadsrelaterad information i denna analys baseras på källor som bedöms som tillförlitliga men informationens riktighet kan inte garanteras. Information rörande Bolaget har granskats och godkänts för publicering av Bolaget. Analysen grundas på en sammanvägd bedömning av bolagets historiska och nuvarande verksamhet och information är hämtad från Bolagets senaste finansiella rapport, nyhetsflöde samt kompletterande intervjuer. Analysen innehåller subjektiva bedömningar om framtiden vilket skall anses medföra osäkerhet. Värderingar av bolag, produkter, marknad eller aktie har utförts av BioStocks analytiker. Innehållet skall ej betraktas som en rekommendation eller uppmaning att investera i det analyserade bolaget och skall ej tolkas som finansiell rådgivning. BioStock eller Monocl Strategy Services kan ej garantera att de slutsatser som presenteras i analysen kommer att uppfyllas. BioStock eller Monocl Strategy Services kan ej hållas ansvariga för vare sig direkta eller indirekta skador som orsakats av beslut fattade på grundval av information i denna analys. BioStock står ej under Finansinspektionens tillsyn och behöver därmed ej följa de regler som annars gäller för analysföretag som står under Finansinspektionens tillsyn.
Läs om Monocl Strategy Services.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev