Home Okategoriserad Malmö Redhawks pionjärer i BrainCool-studie om hjärnskakning

Malmö Redhawks pionjärer i BrainCool-studie om hjärnskakning

Malmö Redhawks pionjärer i BrainCool-studie om hjärnskakning

21 januari, 2016

Ishockeylaget Malmö Redhawks har officiellt presenterats som samarbetspartner till medicinteknikbolaget BrainCool AB i den kliniska utvärdering som görs av bolagets produkt The PolarCap System för behandling av hjärnskakningar i samband med idrottsutövning.
Hjärnskakningar är ett allt vanligare problem inom kontaktsporter som ishockey, och Malmö Redhawks vd Patrik Sylvegård ser lagets medverkan i studien som en viktig del i utvärderingen av en ny lovande behandlingsmetod för att ta hand om sina spelare.
– Hjärnskakningar i samband med idrott är ett växande problem och svensk ishockey inklusive Malmö Redhawks arbetar aktivt med att förebygga dessa skador på hjärnan. Jag har erfarenhet både som ledare och spelare med lagkamrater som har drabbats och hjärnskakning är tyvärr en vanlig arbetsskada på isen som vi med krafttag arbetar för ta bort, säger Patrik Sylvegård, vd Malmö Redhawks.

mueller
Peter Mueller efter tacklingen som gav honom hjärnskakning 2010. Foto: Aftonbladet

En Malmöspelare med erfarenhet av hjärnskakning och dess efterföljande sviter är Redhawks amerikanske stjärnforward Peter Mueller. Han spelade i Stanley Cup-finalen 2010 med sitt dåvarande lag Colorado Avalanches, när han tacklades hårt mot sargen. I en intervju med Aftonbladet i december berättade Mueller om smällen som tvingade honom att avstå från att spela hockey i nästan ett och ett halvt år, innan han kunde komma tillbaka till spel och en fortsatt hockeykarriär.

– Den där hjärnskakningen var min andra, och definitivt den allvarligaste. Det fanns dagar då jag mådde bra, sen kom dagarna där jag var tillbaka på ruta ett. När de dåliga dagarna kom kunde jag bara ligga eller sitta i ett mörkt rum utan några ljud – inget mer, berättade Peter Mueller för Aftonbladet.

Upprepade hjärnskakningar inom ett kortare tidsintervall och hjärnskakningar som uppstår trots att det utlösande våldets kraft är ringa, är särskilt farliga. Fredrik Nyquist, Malmö Redhawks läkare, ser ett växande problem med fler och fler spelare som får men under och efter karriären.
– Upprepade hjärnskakningar ses ofta inom bl.a. ishockey där hjärnan inte läkt färdigt efter den första smällen. Även diagnostiken av hjärnskakningar behöver utvecklas. Amerikanska studier har visat att över 80% av hjärnskakningarna inte upptäcks för att det medicinska teamet och spelaren misstolkar symptomen. Tyvärr är det också så att man efter en smäll mot skallen kan få en skada på hjärnan utan att det ger symptom. Vi måste veta när det är en hjärnskada och när det inte är det, säger Fredrik Nyquist, läkare för Malmö Redhawks.
BrainCool AB, som är specialiserat på medicinsk kylning, har utvecklat det portabla kylsystemet The PolarCap System utifrån sin första produkt, The BrainCool System, som tagits fram med fokus på att kyla ner patienters hjärna för att minska risken för hjärnskador i samband med hjärtstopp och stroke. Sänkning av hjärnans temperatur är idag en evidensbaserad behandlingsmetod för att minska hjärnskadorna hos t.ex. för tidigt födda barn och vid hjärtstillestånd. Tidigare gjorda studier talar för att kylning av hjärnan också kan minska de neurologiska skadorna vid akut stroke och traumatiska hjärnskador.
– En viktig orsak till att hjärnskakning under pågående match kan ge svåra besvär, är att kroppstemperaturen och därmed även blodets och hjärnans temperatur ofta uppgår till cirka 39º C under match; detta innebär att hjärnans behov av syre och glukos är förhöjt vilket påtagligt ökar risken för celldöd i samband med hjärnskakningen. Ett stort antal studier har visat att tiden fram till sänkning av hjärnans temperatur är kritisk. Kylning senare än tre timmar efter skada har i regel ingen effekt. En fördel med kylning av ishockeyspelare som drabbas av hjärnskakning, är att läkare och övrig vårdpersonal finns närvarande då skadan inträffar, kylning kan således påbörjas inom några minuter efter inträffad skada, säger Martin Waleij, vd BrainCool AB.
Från BrainCools sida ser man en stor marknadspotential för affärsområdet lättare traumatisk hjärnskada, eller hjärnskakning, inte bara inom ishockey och amerikansk fotboll där problemet med hjärnskakningar ligger högt på agendan, utan även inom en rad andra idrotter. Förutom olika kampsporter finns det t.ex ett stort problem inom ridsport med fall och skallskador, där det bara i Sverige finns över 900 ridsportklubbar.
– Vi ser en betydande marknad inom flera idrotter men ishockey är en lämplig startpunkt för oss. Dels är den kliniska evidensen direkt generaliserbar till andra idrotter, dels finns det en stor medvetenhet och ett synliggörande av problemet inom svensk ishockey, säger Martin Waleij, vd BrainCool AB.
 
Läs mer om BrainCool AB på bolagets hemsida eller på AktieTorget.
Du kan även läsa mer om Malmö Redhawks på lagets hemsida eller på webbplatsen för Swedish Hockey League.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev