Home Nyheter Framsteg för Immunicum i fas II-studie

Framsteg för Immunicum i fas II-studie

Framsteg för Immunicum i fas II-studie

29 januari, 2016

Göteborgsbaserade Immunicum, som utvecklar läkemedel för immunbaserad behandling av cancer, lämnade idag en positiv statusuppdatering från bolagets pågående fas II-studie hos patienter med metastaserande njurcancer. Inga allvarliga biverkningar av den testade läkemedelskandidaten INTUVAX har hittills rapporterats i studien, som i dagsläget har inkluderat 12 av planerade 90 patienter.
Preliminära data från studien indikerar en tumörspecifik aktivering av immunförsvaret hos de patienter som behandlats med kandidaten, men enligt bolaget är det ännu för tidigt att utvärdera effekten. Immunicum har fått regulatoriska godkännanden för att påbörja rekrytering av patienter till studien i fler länder i Europa.
En anpassning av tillverkningsprocessen för läkemedelskandidaten har försenat starten av fas II-studien utanför Sverige, men gör också att produkten efter tillverkning blir färdig att användas direkt på sjukhusen utan att behöva beredas på lokala apotek innan den används. Detta öppnar enligt Immunicums vd Jamal El-Mosleh upp för fler kliniker i Europa att delta i bolagets studie och breddar även en framtida marknad för INTUVAX, förutsatt att fortsatta studier visar bra resultat.
Immunicum inleder nu behandling av patienter även utanför Sverige och man räknar med att samtliga 90 patienter i studien ska kunna  rekryteras under innevarande år.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev