NeuroVive medverkar löpande vid relevanta forskningskonferenser, och vi fick en intervju med läkaren och forskaren i klinisk neurofysiologi Johannes Ehinger inför hans presentation vid Targeting Mitochondrial Dysfunction & Toxicity i Cambridge, USA idag och imorgon. Utöver att ha blivit ombedd att hålla öppningsanförandet, Chairperson’s Remarks, föreläser Johannes Ehinger om NVP015, en ny klass av läkemedelssubstanser som utvecklas för behandling av genetiska sjukdomar och akuta sjukdomstillstånd som drabbar energiproduktionen i mitokondrierna. Projektet presenterades för första gången vid en internationell konferens i Pittsburgh, USA i juni 2014.

Vad kommer du tala om?
Jag skall hålla ett föredrag om ett av våra mest spännande forskningsprojekt, i alla fall som jag ser det, ”Amber-projektet”. Vi presenterade första gången den här forskningen förra året i Pittsburgh och under hösten blev jag sedan inbjuden att komma och hålla ett anförande på Targeting Mitochondrial Dysfunction & Toxicity.

Kan du berätta lite mer om NVP015 och varför det kallas Amber-projektet internt?b0md
– Amber kommer från det engelska namnet för bärnsten, vilket grundar sig på att projektet handlar om att ta fram nya varianter av molekylen succinat som också kallas bärnsstenssyra. Bärnstenssyra är ett av de ämnen som mitokondrierna bryter ner för att producera energi till kroppens celler, men det skiljer sig från de flesta andra energisubstrat genom att det tar en annan ”väg” när det bryts ner. De flesta energisubstrat som mitokondrierna använder går via vad som benämns komplex I medan bärnstenssyra bryts ner via komplex II. Det finns en rad sjukdomar som gör att komplex I inte fungerar som det ska, och då är tanken att förbättra energiproduktionen genom att använda succinat via komplex II.

Intervjun fortsätter på nästa sida.